WIGILIA, WIELKANOC

"Cicha noc, święta noc,
   Pokój niesie ludziom wszem,
      A u żłóbka Panna Święta,
         Czuwa sama uśmiechnięta,
            Nad Dzieciątka snem,
               Nad Dzieciątka snem..."   


Zupy i inne potrawy

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami    Najpierw zacznę od tego jaką kapustę preferuję w mojej kuchni - kiszoną czy kwaszoną ? Dla większości z nas nie ma większego znaczenia czy kapusta jest kiszona, czy kwaszona, co gorsza - o zgrozo! - większość z nas uważa, że to ten sam produkt.    A to wcale nieprawda ! Kiedyś nieświadoma tych różnic, zakupiłam na [...]

Barszcz z uszkami na kwasie buraczanym

Barszcz z uszkami na kwasie buraczanym Tym razem na tę najważniejszą w roku kolację przygotuj potrawy inspirowane przepisami legendy naszej XIX wiecznej kuchni, wspaniałej j jedynej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Lucyna Ćwierczakiewiczowa - królowa polskiej kuchni. Zapewne wszyscy, którzy żywo interesują się kuchnią, doskonale znają tą osobę. I w powyższym określeniu [...]
Pierogi

Pierogi świąteczne – różne

Pierogi świąteczne – różne Mam jeszcze trochę przepisów na Wigilię, myślę, że każdy może sobie wybrać te potrawy, które zagoszczą stole w ten wieczór, a nawet może mieć 12 potraw, których jak powiadają , nie powinno zabraknąć na stole w tym dniu. - Te pierożki, które widzicie są już podpieczone w piekarniku. Można też na patelni [...]
Ryby

Karp w tęczowej galarecie

Karp w tęczowej galarecie Stary zwyczaj każe, by do kolacji wigilijnej zasiadać, gdy pierwsza gwiazdka pojawi się na niebie. W dawnej Polsce liczba podawanych potraw zależała od stanu: na chłopskich stołach bywał ich 7, na szlacheckich - 9, na arystokratycznych - 11, a nawet - 13. Zawsze jednak, i tak jest do dzisiaj, liczba dań powinna być nieparzysta. I [...]

„Ryba po grecku” – czyli smażona z warzywami

„Ryba po grecku” – czyli  smażona z warzywami Do dzisiaj nie wiadomo skąd wzięła swoją nazwę tak przygotowywana ryba. Gdybyśmy spytali rodowitego Greka, czy jadł "rybę po grecku"?, odpowiedziałby, że tak, ale tylko u nas  ...    Ryba po grecku podobnie jak ruskie pierogi czy też fasolka po bretońsku - nie mają nic wspólnego z krajami, z których ponoć pochodzą. Znawcy [...]
Pieczyste

Pieczeń nadziewana kapustą

Pieczeń nadziewana kapustą Coraz bliżej święta ... więc dzisiaj zrobimy jedną z nadziewanych pieczeni, myślę, że "zamieszka" w Waszych brzuszkach w te świąteczne dni ... a warta jest zachodu ! PIECZEŃ NADZIEWANA KAPUSTĄ   Składniki: ...1 kg  wieprzowiny przeznaczonej na pieczeń (płat mięsa o grubości ok. 1-1,5 cm, nadający się do zawijania), sól, [...]
Ciasta, ciasteczka

Choinkowe ciasteczka

Choinkowe ciasteczka Zapachy przypraw, ciast i owoców nieodmiennie kojarzą się z przyjemnością pieczenia świątecznych ciasteczek. Jeżeli ktoś z Was da się skusić (mam na myśli, robienie ciasteczek), to może nie rozdrabniać się i zrobić ich troszku więcej, bowiem ciasteczka zachowują świeżość i aromat (przechowywane w szczelnie zamkniętym [...]
Zgodnie z tradycją

   "Gdy śliczna Panna Syna kołysała,
      z wielkim weselem tak Jemu śpiewała:
         Lili lili laj, moje dzieciąteczko,
            lili lili laj, śliczne paniąteczko..." 
 

4 komentarze:

  1. Klik dobry:)
    Dzisiejszą poranną kawę wypiłam tutaj. Smacznie było.
    Jeszcze wstąpię na karpia w tęczy.
    No, to pożyczam sobie Twoją miotłę i lecę na tęczę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. alEllu zawsze ciepła kawka będzie czekała tu na Ciebie, a lubisz ze śmietanką, czy bez? Ja lubię taką bez śmietanki i bez cukru, więc jakby co, muszę się przygotować :)
    Myślę, że lot odbył się dobrze i bez przeszkód, bo wiesz ta miotła nieraz nie chce odpalić... :)

    Serdeczności zostawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JaGo, bez śmietanki i z cukrem poproszę. Śmietana może być do truskawek w sezonie truskawkowym:)

      Lot był pomyślny, lecz opóźniony 2 lata hi, hi...

      Usuń
    2. O key, już się robi... :) Muszę tę miotłę chyba oddać do naprawy, bo nie może być, aż tyle opóźnienia, lub zmienić ją na nowszy model :)

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)