Słowniczek kulinarny


AÏOLI i wstęp
Al dente
Angielski sposób sprawiania drobiu
Au gratin

Bataty
Befsztyk
Beurre manie
Blanszowanie
Bouquet garni
Brie
Bruschetta
Bulgur

Camembert
Cannelloni
Consommé
Carpaccio
Cassoulet
Cayenne
Cheddar
Chili
Chili con carne
Chiński makaron
Ciabatta
Ciecierzyca
Cocotte
Crème brûlée 
Crostini, croutons
Curry
Cydr

Fettucine
Flambirowanie
Foie gras
Frittata
Frankfurterki
Fromage frais

Gnocchi
Gotowanie na wolnym ogniu
Gazpacho
Grissini

Hadodock
 
Imbir

Jarmuż
Julienne 

Kapay
Kasztany jadalne
Kotlety sojowe
Kuskus

Limona

Mąka kukurydziana
Mousaka
Mozarella 

Oliwa extra virgin
Owoce morza
   
Papaja
Parmezan
Pasta
Pekan
Pinole
Pięć smaków
Piure
Polenta
Prosciutto

Redukowanie
Ricotta
Rukiew wodna
 
Salsa
Saute
Shiitake
Sos sojowy
Stir-try
Strączkowe rośliny
Szalotki

Tabasco
Tagliatelle
Tapas
Tofu
Tortilla

WOK – jak błyskawica!

Autor: JaGa Opublikowano: Czerwiec 24th, 2009
WOK – jak błyskawica!Skoro zaczęłam temat potraw z Bliskiego i Dalekiego Wschodu, nie może obejść się, bez opisania tego w czym najlepiej owe potrawy robić … , a będzie to super- WOK! – - Najdawniejszym kucharzom nie dane było doświadczyć komfortu gotowania na gazie czy kuchence elektrycznej. Gotowano – wykorzystując otwarty ogień. Chińczycy []

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)