Kuchenne ABC

Kuchenne ABC

Usuwamy skórkę z: pomidorów, brzoskwiń, papryki

Usuwamy skórkę z: pomidorów, brzoskwiń, papryki Poszarpany miąższ, tryskający sok na wszystkie strony - to dopiero utrapienie podczas obierania skórki, z niektórych gatunków warzyw i owoców, które wyjątkowo trudno jest obrać. Ale i na to są sposoby, posłuchajcie ... Do wielu dań powinno się używać owoców i warzyw obranych. Skórka bowiem psuje wygląd potrawy, może także [...]

Przepisy podstawowe

Lukier – wielkanocny artysta (przepis podstawowy)

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 18th, 2009
Lukier – wielkanocny artysta (przepis podstawowy)http://polki.pl/kuchnia_raport_artykul,10032682.html Misternie zdobione mazurki, lukrowane pierniki czy baby wielkanocne to małe dzieła sztuki. Może je zrobić każda gospodyni.    Może być surowy (zdobniczy i do polewania) oraz gotowany (tylko do polewania). Każdy lukier da się zabarwić. Wystarczy pod koniec ucierania dodać barwniki []

Jak zrobić dobre ciasto na pizzę? (przepis podstawowy)

Autor: JaGa Opublikowano: Styczeń 16th, 2009
Jak zrobić dobre ciasto na pizzę? (przepis podstawowy)To wcale nie jest trudne !  Przygotowanie dobrej domowej pizzy,wbrew pozorom, nie jest ani trudne ani czasochłonne. Przekonajcie się o tym sami. 1.  Dwie szklanki mąki przesiewamy do głębokiej miski, wsypujemy pół łyżeczki soli, 3 dag świeżych drożdży kruszymy palcami wprost na mąkę. Cały czas mieszając dolewamy []

Święta z marcepanem (przepis podstawowy)

Autor: JaGa Opublikowano: Marzec 23rd, 2017

Święta z marcepanem (przepis podstawowy)

Można powiedzieć, że marcepan jest wytwornym rarytasem, z którego robi się niemalże dzieła sztuki cukierniczej: piętrowe torty, kolorowe ozdobne mazurki, trufle i pralinki, finezyjne makaroniki i co tylko chcesz. Hmm… powiecie, po co mam go robić w domu kiedy teraz bez problemu mogę go zakupić w sklepie? Ano temu, żeby mieć []

Biszkopt zawsze udany + przepis podstawowy

Autor: JaGa Opublikowano: Kwiecień 20th, 2009
Biszkopt zawsze udany + przepis podstawowyBISZKOPT (przepis podstawowy)   Składniki:  5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, 5 jajek, opakowanie cukru waniliowego, szczypta soli, tłuszcz i bułka tarta do formy. Przygotowanie: 1. Oddzielić żółtka od białek, następnie żółtka włożyć do miski, którą umieścić na naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Ubijać na parze do []

2 komentarze:

  1. Witam,jestem tu pierwszy raz i bardzo mi się podoba
    najzwyklejsze wiejskie kwiaty a ile w nich uroku
    gratuluje pasji i pomysłowości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Dziękuję za wizytę i zapraszam na więcej... :))
      O tak kwiaty w ogóle są urokliwe.

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)