środa, 1 maja 2013

Ementaler

SER ŻÓŁTY EMENTALER
Ementaler - jeden z najbardziej znanych szwajcarskich serów., który wytwarzany jest w szwajcarskim kantonie Berno od roku 1293. Ma jasnozłoty miąższ i charakterystyczne oczka - okrągłe i owalne, wielkości czereśni. Dojrzewa przez 10-12 miesięcy i wtedy osiąga znakomity, lekko orzechowy, łagodny a zarazem wyrazisty smak. Ser typu Ementaler produkuje się w wielu krajach. Zawsze powinien być wyjęty z lodówki na godzinę przed podaniem. Pocięty w kostkę jest składnikiem wielu sałatek, startym można posypywać zapiekanki z ziemniaków i warzyw, pieczone kurczęta, steki cielęce.

3 komentarze:

  1. Lubie wszelkie sery...
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak i ja. Te z pleśnią, też... uwielbiam. :)
      Pozdrowionka.

      Usuń
  2. 43 yr old Administrative Assistant IV Standford Breeze, hailing from Shediac enjoys watching movies like Yumurta (Egg) and Knapping. Took a trip to Major Town Houses of the Architect Victor Horta (Brussels) and drives a Ferrari 375 MM Berlinetta. fantastyczna tresc

    OdpowiedzUsuń

Super, że tu jesteście - bardzo mnie to cieszy, a serce me - wyskoczyć chce! Z radości - oczywiście :)

Sposób komentowania:
Wybrać-Nazwa Adres URL
Wpisać nazwę w pierwszym okienku
Adres URL w drugim - czyli adres bloga.
Anonimowi- nazwę proszę pisać w komentarzu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Obserwatorzy

Witam wszystkich i piszę jak się sprawy mają ...

" Żyje się tylko raz. A jeżeli żyje się dobrze, ten raz wystarczy ".
B.Franklin

... i to jest moje motto życiowe. A żyję, niech pomyślę ... o rany, to minęło już pół wieku, czyli jam wiekowa babcia!
Nie tylko jam wiekowa, ale i szczęśliwa babcia, bo mam dwoje wnucząt, które chcą żeby babcia coś dobrego do zjedzenia im zrobiła ... "u babci jest słodko, dom pachnie szarlotką" ...
Znakiem moim zodiakalnym jest Bliźniak, choć w życiu jestem jedynakiem.
Moi drodzy, myślę, że na tym blogu znajdziecie wiele ciekawych i interesujących rzeczy - przecież po to go założyłam, żeby dzielić się z Wami tym co wiem. Jednocześnie zaznaczam, że nie wszystko o czym tu napiszę, zostało przez mnie ugotowane, sprawdzone. Jeśli się zdecydujecie na jakąś potrawę, to na własne ryzyko - niestety.Ja staram się poddać pomysł, który sama prędzej czy później też wypraktykuję, i podzielę się z Wami moimi uwagami.Tak samo i wy możecie swoje uwagi wpisywać, będą mile widziane. WIĘC GOTUJMY RAZEM !!! Jak pożyję jeszcze z pół wieku, to może damy radę -:)